Heeft de DSB een ontgroening?

Bij de DSB hebben we een introductieperiode die deels verplicht en deels vrijwillig is. Hierbij leer je de vereniging en haar gebruiken kennen. Ook is een deel van deze introductieperiode gericht op het vinden van jouw plek binnen de vereniging.

Hoe vind ik een huis?

Elk jaar komen er in veel van de DSB-huizen kamers vrij. De manier waarop zij nieuwe huisgenoten zoeken verschilt per huis. Voor sommige huizen word je door de bewoners gevraagd. Andere huizen houden een instemming, je kunt dan langs gaan en van de mensen die langs zijn geweest kiezen zij de persoon die het het best bij ze past. De kans dat je als lid snel een goede kamer vindt is erg groot.

lorenzo

Lorenzo is op kamers gegaan tijdens de corona intelligente lockdown.

Ik ben op kamers gegaan in corona tijd, en dat zou ik iedereen aanraden. Zo kon ik alsnog mijn sociale leven op peil houden en mijn vrienden nog steeds zien. In eerste instantie wilde ik nog niet op kamers omdat ik graag nog even wilde blijven thuiswonen, maar de lockdown heeft mij niet tegengehouden om te gaan zoeken naar kamers.

Kan ik DSB combineren met thuis wonen?

sam

Sam heeft als eerstejaars nog geruime tijd thuis gewoond tot ze uiteindelijk op kamers is gegaan in Delft.

Zelfs als je wat verder weg woont is het zeker mogelijk lid te zijn van de DSB. Doordat de borrels vroeg beginnen, is er nooit een lange tijd om te overbruggen na college. Als je toch wat eerder klaar bent, is dit juist een mooie tijd om in de UB je huiswerk te maken of aan projecten te werken. Ook is er elke dag een mogelijkheid om ‘s Avonds goedkoop (en gezond) te eten op de vereniging, hierdoor hoef je ook niet tussendoor naar huis. Daarnaast is Delft ook goed bereikbaar met het OV, dus je kan altijd aan het eind van de avond een (nacht)trein pakken naar huis. Als je uiteindelijk toch besluit om in Delft te komen wonen, vind je snel een kamer in een van de bondshuizen.

Wat als ik meer uit mijn studie wil halen?

wiggert

Wiggert is een eerstejaars student Technische Wiskunde en Technische Natuurkunde.

Als dubbel student vond ik dat ik zelf moest beslissen over hoe ik de DSB ging aanpakken en hoe ik de studie ging aanpakken. Vroeg in het jaar realiseerde ik dat ik het heel leuk vond om met mijn groepering te borrelen en langzaam ging ik mijn studie wat flexibeler inplannen om ook lekker te kunnen borrelen. Maar dat was prima te doen omdat je toegang naar genoeg online opgenomen colleges die je kan terugkijken en ik vond het boek ook heel bruikbaar. De studie is prima te combineren met de DSB aangezien de DSB gemiddeld 1 a 2 avonden in je week opneemt als je dat zou willen. Studeren is combineren dus af en toe moet je keuzes maken maar met een beetje discipline kun je het altijd goed zelf inplannen.

Hoe is het bij DSB voor hbo-studenten?

elke

Elke studeert Food, Commerce & Technology aan de Hogeschool InHolland in Delft

Als je op het HBO zit denk je misschien niet zo snel aan een studentenvereniging omdat je misschien denkt dat er veel mensen van de Universiteit zitten. Niets is minder waar! Er zitten meer HBO’ers bij een studentenvereniging dan je denkt. Het leuke is dat je contact hebt met zowel mensen van het HBO én de Universiteit. Zo leer je hoe het onderwijs er daar aan toe gaat maar leer je andere mensen ook hoe het op het HBO is. Als je het leuk vindt om met mensen contact te hebben die op verschillende niveau’s studeren, is dit zeker een aanrader! Studeren en lid zijn is prima te combineren. Als je overdag aan de studie werkt, heb je altijd een avondje vrij om te besteden aan de DSB.

Kan ik bij DSB gaan als ik aan mijn master begin?

Annabel is na haar hbo in Den Bosch haar master in Delft gaan doen en bij de DSB lid geworden.

De DSB is heel geschikt om tijdens je master tijd lid te worden, voor de verticale structuur kan je snel een klik vinden met leeftijdsnoten en mensen die in dezelfde studieperiode zitten. Wanneer je bijvoorbeeld als masterstudent voor het eerst in Delft komt, kan het lastig zijn om veel mensen te leren kennen omdat je voor het eerst in een nieuwe stad bent en een nieuwe studie. De DSB is daar een ideale plek voor, om veel mensen met verschillende interesses te leren kennen. Zelf in je mastertijd kan je vrienden voor het leven maken.

Kan ik ook in mijn tweede jaar lid worden?

maima

Ja dit kan zeker, maar je mist wel de gezelligheid in je eerste jaar. Een groot van in je eerste jaar lid worden is hulp vinden bij studie van ouderejaars die het vak vaak een stuk beter beheersen dan jouw eigen jaargenoten.

Maima is in haar tweede jaar van Elektrotechniek lid geworden.

Ik dacht zelf in mijn eerste jaar dat ik de gezelligheid van een vereniging er niet bij zou kunnen hebben om ook mijn studie te halen. Echter heb ik bij alsnog elke week in het cafe van mijn studievereniging gezeten tijdens mijn eerste jaar. Daar daar merkte ik toch dat ik dat niet genoeg vond en graag meer sociale contacten op wilde doen. Voordat ik ging studeren wist ik al dat ik uiteindelijk bij een vereniging wilde, maar in mijn eerste jaar merkte ik ook dat dat voor mij echt onmisbaar was.

Hoeveel geld kost het?

Het lidmaatschap kost 165 euro contributie per jaar, hierbij zit ook korting op je eten als je op de eettafel komt eten. Daarnaast bepaal je zelf wat je uitgeeft. Bier en fris kosten 1 euro en een maaltijd is er al vanaf 4 euro. Als je ervoor kiest lid te worden van een ondervereniging betaal je een klein bedrag voor de directe kosten die deze ondervereniging maakt. Dit is altijd vele malen goedkoper dan wanneer je lid wordt van een andere sportvereniging. Tot slot worden er soms activiteiten georganiseerd waar de deelnemers een klein bedrag voor betalen. Meestal zijn door de DSB georganiseerde activiteiten echter gratis.

Kan ik DSB nog steeds een bijbaan doen als ik lid ben en studeer?

Ivar werkt naast zijn studie en studentenleven bij DSB ook in het weekend.

De DSB heeft in principe borrelavonden van maandag t/m donderdag met uitzondering van speciale evenementen. Hierdoor is het erg gemakkelijk om in het weekend nog een bijbaan te hebben. Ook zijn de meeste feesten op een donderdag. Het is dus goed te combineren om in het weekend nog wat geld te verdienen en geen feesten of activiteiten mis te hoeven lopen!

Hoeveel tijd kost het?

De DSB kost je exact zoveel tijd als jij ermee bezig wilt zijn. Op woensdag zijn alle verticale groeperingen aanwezig en veel borrelen ook nog op een andere avond in de week. Maar je kan borrelen zoveel als je zelf wilt. Vaak wordt voorafgaand aan de borrel met deze groep op de DSB gegeten. In een drukke studieperiode of als je andere plannen hebt kun je er dus gewoon voor kiezen om alleen mee te eten, juist later aan te sluiten, of de hele borrel een keer over te slaan. Daarnaast worden er regelmatig activiteiten en feesten georganiseerd. Ook deze zijn nooit verplicht. Ook kun je ervoor kiezen je bij een ondervereniging aan te sluiten. Het varieert per ondervereniging hoeveel tijd je hieraan besteed en hoe vrijblijvend de activiteiten zijn. Bij een sport-ondervereniging hangt het aantal keer dat je traint af van je niveau en motivatie.

laetitia

Laetitia deed naast haar eerste jaar Technische Bestuurskunde ook verschillende commissies.

Terwijl ik begon aan mijn eerste jaar Technische Bestuurskunde was ik ook bezig als commissie bij de DSB, waar ik samen met drie andere het jaarboek maakte. Tegelijkertijd was ik actief in de acquisitiecommissie (die focust op het binnenhalen van sponsoren) en de kascommissie (die houdt de financiën van de vereniging in de gaten). Omdat al die commissies parttime zijn en verschillende werkdrukken hebben, was dit goed te combineren met het halen van mijn BSA. Ik vind het leuk om betrokken te zijn bij commissies om zo naast mijn studie ook wat anders te doen.

janna

Janna deed in haar eerste jaar bij de DSB ook een parttime bestuur bij haar sportvereniging.

Tijdens mijn eerste jaar bij DSB was ik zowel bezig met het afronden van mijn bachelor (ik was aankomend vijfdejaars student toen ik lid werd!) als met mijn functie in een parttime bestuur van een sportvereniging. Waar ik bij de sportvereniging met de hamer zwaaide, was ik bij DSB weer een eerstejaars. Op maandag en donderdag begeleidde ik trainingen, op dinsdag was ik afwisselend bij mijn sportvereniging of thuis. Woensdag, de drukste borreldag bij DSB, was daardoor de ideale dag voor mij om te borrelen. En stiekem kwam ik ook nog wel eens langs op de borrel nadat ik 60 km gefietst had… Ik ben blij dat ik dit heb kunnen combineren, niet alleen vanwege mijn persoonlijke ontwikkeling, maar zeker ook om lekker in beweging te blijven naast de borrels!

Kan ik DSB goed combineren met sporten?

We hebben meerdere leden die veel sporten naast hun studie en studentenleven. Je kan bij DSB sporten bij een van onze onderverenigingen, maar we hebben ook leden die lid zijn van een sportvereniging. Dit is een goede manier om toch een beetje sportief blijven naast het studeren en verenigingsleven. Sporten bij DSB doe je vooral voor je eigen plezier. Er zijn altijd wel een paar leden te vinden om jouw favoriete sport mee te beoefenen en met een beetje geluk bestaat er al een ondervereniging voor. Deze onderverenigingen helpen bij het opzetten van georganiseerde trainingen of wedstrijden voor bepaalde sporten, waar je als lid altijd aan mee kan doen. Hierbij geldt fanatiekheid helpt en is ook zeker goed aanwezig onder de leden, maar het motto blijft altijd ‘meedoen is belangrijker dan winnen’.

issa

Issa heeft veel gesoftbald naast haar studentenleven.

Op de middelbare school heb ik altijd veel gesoftbald en dat heb ik in mijn tweede jaar in Delft ook weer opgepakt. Ik speelde bij de lokale club van Delft, waar ik twee keer in de week trainde en op zaterdag nog wedstrijden speelde. Het kostte wel wat planning om te zorgen dat ik het kon combineren, maar omdat de trainingsdagen verschilde van de standaard DSB borrelavond, ging het prima.

nils

Nils is bestuur van onze sport ondervereniging.

Door te sporten bij de DSB houdt je ten eerste je lichaam gezond maar het biedt ook de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen. Vaak blijven mensen na het sporten nog even hangen voor de derde helft of gaan ze door naar de DSB om daar te borrelen. Zelf voetbal ik vaak op de maandagavond, dan spelen studententeams tegen elkaar in een kleine competitie. Zo kan ik het goed combineren met overdag studeren en heb je ook nog tijd om in het weekend naar je ouders te gaan.

Hoe is het bij DSB voor vrouwen?

lisa

Lisa is actief als commissielid bij DSB

Als vrouw in Delft kan het soms lastig lijken om andere vrouwen te vinden. Bij DSB hebben we ook meer mannen dan vrouwen, maar is de groep vrouwen toch groot genoeg voor eigen activiteiten zoals een cocktailavond of High Tea en hecht genoeg om bijvoorbeeld samen galajurken te gaan shoppen. Je komt sowieso in een gemengde verticale groepering terecht, waardoor je meteen een aantal vrouwen binnen de vereniging leert kennen. Omdat iedereen elkaar kent bij DSB leer je de rest ook snel genoeg kennen. Bang zijn dat je als vrouw bij DSB niet genoeg vriendinnen vindt is dus niet nodig!

Lijdt mijn studie onder het lidmaatschap?

Wij hebben een eerstejaarscommissie die erop let dat alle eerstejaars naast het borrelen ook aandacht geven aan hun studie en helpen bij het halen van het BSA. Zo worden er studieweekenden georganiseerd en kun je gekoppeld worden aan een ouderejaars die je kan helpen bij lastige vakken. Verder blijft het je eigen verantwoordelijkheid en ‘studeren is combineren’. Maar je kan altijd bij iemand om hulp vragen en studie staat op de eerste plek.

Wat als ik niet elke week wil gaan borrelen?

Dat kan prima! Wij hebben geen verplichte borrels na de KMT. Woensdag is de algemene borreldag en zijn de meeste leden aanwezig. Op andere dagen borrelen vaak een paar groeperingen per dag. Je bent altijd elke dag welkom om te komen borrelen, maar nooit verplicht. Als jij de dag erna een tentamen heeft snapt iedereen dat je nog even moet studeren. .